***       Водещите вечерни новини       на 28 септември 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 28 септември 
Коментари Харесай

Водещите новини! Изгоненият шпионин-поп: Българските свещеници нямат право да служат в руската църква. Ще бъде ли Twitter забранен в ЕС?


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 28 септември   

 

„ Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в подворието на Руската православна черква в София, нямат право да служат там “. 

Това споделя пред ТАСС изгоненият от България предстоятел на подворието архимандрит Васиан (Змеев). 

По думите му комплексът на Руската православна черква в София е затворен и българските свещеници няма да могат да влязат, защото „ там е записана енорията на Руската черква “. 

Според архимандрит Васиан, храмът ще бъде отворен едвам, когато пристигна нов предстоятел на Руската православна черква, назначен от патриарх Кирил, съобщи БНР.

***

„ България ще продължи да поддържа украинския народ в битката му за независимост, суверенитет и европейско бъдеще “, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. 

***

България се отхвърля от дерогацията на съветски нефт, взеха решение депутатите на първо четене. Това значи, че „ Лукойл “ ще би трябвало да стартира да преработва петрол от други снабдители по-рано от контрактувания с Брюксел период.

***

Дерогацията на съветския нефт ще отпадне след година. Така „ Лукойл Нефтохим Бургас “ ще работи с съветски нефт до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се анулира напълно. 

Дотогава поетапно рафинерията би трябвало да сменя произхода на нефта, с който работи. Това взеха решение депутатите дефинитивно на второ четене през днешния ден с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

***

„ Срокът е съгласуван с това какви количества и по кое време могат да се доставят, с индустриалния цикъл и с логистичните детайли. 

Ако „ Лукойл " не съблюдава проекта, който е по закон, ще търпи наказания. 

В закона се споделя не просто, че има график и наказания, а че рафинерията би трябвало да поддържа потенциала си от последните 5 г. 

Искаме този стратегически актив за България да работи на оптимален потенциал. 

Другото, което споделяме на „ Лукойл ", е – би трябвало да започнете да плащате налозите си в България. Те заплатиха 89 млн. лв. налог поради дерогацията. До края на година чакаме да платят още 270 млн. лв., разяснява министърът.

***

Престъпниците са били облечени в униформи на ВСУ.

„ Бойци от 128-а обособена планинска щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) заловиха група диверсанти ", написа киевската медия УНИАН.

***

От подразделението, формирано от някогашни съветски военни и сражаващо се на страната на Киев против силите на Москва, споделиха, че са влезнали на територията на пограничната с Украйна съветска Белгородска област.

„ Очистваме Русия от гнусотията на Владимир Путин. Водим боеве. Няма жертви и ранени в нашите редици ", прибавиха от Легиона.

***

„ Сутринта той (президентът) към този момент организира няколко работни срещи в Кремъл, една от тях беше пред камерите, това беше срещата с чеченския началник Рамзан Кадиров ", съобщи представителят на Кремъл.

***

„ Руската страна се е присъединила във войната на концепциите, с цел да замърси осведомителното ни пространство с полуистини и неистини, с цел да сътвори подправен облик, че демокрацията не е по-добра от автокрацията ", съобщи Йоурова, представена от английския Guardian.

Кой какво прави против дезинформацията, съгласно европейския отчет?

Собственикът на LinkedIn - Microsoft, е спрял основаването на 6,7 млн. подправени акаунта и е премахнал 24 000 подправени материала от портала. YouTube, благосъстоятелност на Гугъл, заяви на Европейски Съюз, че е премахнал повече от " 400 канала, участващи в координирани интервенции за въздействие, свързани със спонсорираната от съветската страна Агенция за интернет проучвания ". TikТok е закрил съвсем 6 млн. подправени акаунта и е спрял разпространяването на 410 непроверими реклами. Гугъл е заличил реклами от съвсем 300 уеб страницата, свързани с " държавно финансирани пропагандни уеб сайтове ", и е отхвърлил повече от 140 000 политически рекламодатели поради " несполучливи процеси за инспекция на самоличността ".

***

Актьорът сър Майкъл Гамбън е умрял на 82-годишна възраст, оповестяват околните му, представени от Sky News.

***

Бони Райт, която изигра Джини Уизли в сагата за Хари Потър, е станала майка за първи път. Това показа самата тя в своя инстаграм профил.

32-годишната актриса разгласява фотография на новородения си наследник и показа с почитателите, че е родила у дома.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР